Een ontijzeraar voor waterbehandeling

Wie gebruik maakt van grondwater uit eigen winning kan heel wat besparen op zijn maandelijkse factuur. Een vaak voorkomend probleem is echter het ijzer dat in dit water aanwezig is. Een algemene wateranalyse heeft uitgewezen dat in grote delen van ons land het bronwater een té hoog ijzergehalte bezit. Gelukkig kan een ontijzeraar soelaas bieden. In deze tekst bespreken we kort de voordelen van een ontijzeraar en ontdek je hoe Segorex je kan helpen bij het ontijzeren van grondwater.

 

Waarom een ontijzeraar gebruiken?

Een te hoog ijzergehalte kan heel wat verschillende problemen veroorzaken. Zo zal het ijzer oxideren wanneer het in aanraking komt met zuurstof, waardoor er een bruine afzetting ontstaat op allerlei oppervlakken. Een ontijzeraar maakt hier komaf mee. Ook voorkomt het gebruik van een ontijzeraar de verstopping van onder andere buizen en kranen en wordt er vermeden dat warmtewisselaars een verminderd rendement krijgen. Tot slot kan een teveel aan ijzer in het water geurhinder veroorzaken en is er zelfs gevaar voor giftigheid vanaf bepaalde concentraties. Om al deze problemen te vermijden vormt een goede ontijzeraar dus de perfecte oplossing.

 

Het vinden van de geschikte ontijzeraar

Wil je een ontijzeraar kopen om alle bovenstaande problemen te vermijden of op te lossen, dan is de eerste belangrijke stap het laten uitvoeren van een wateranalyse door een labo. Het vinden van de juiste ontijzeraar wordt immers door verschillende factoren bepaald, waaronder de hoeveelheid en het type ijzer, het toepassingsgebied en het waterverbruik. Op basis van die analyse bepalen de technici van Segorex de juiste ontijzeraar met het correcte filtermedium. Bij grotere installaties voorzien we bovendien extra beluchting door middel van een compressor. Deze zorgt voor een optimale verwijdering van het aanwezige ijzer.

 

Grondwater ontijzeren met een ontijzeraar

Segorex biedt je verschillende opties voor het ontijzeren van grondwater. De meest eenvoudige manier is met behulp van Crystal Right harsen. Het werkingsprincipe van deze ontijzeraars is bijna hetzelfde als dat van een waterverzachter: de harsen worden ook gespoeld met zout, maar het type hars is speciaal ontwikkeld om water te ontijzeren. Wanneer het ijzergehalte of het waterverbruik te hoog is zullen we een ontijzeraar gebruiken met een zandfilter. Tussen deze twee types zijn er echter nog heel wat varianten die telkens worden bepaald in functie van de wateranalyse. Aarzel dus niet en contacteer ons indien je een ontijzeraar wil kopen!